24 Kasım 2013 Pazar

[Okundu] Koku | Patrick Süskind


Yeni işe girmem ve şehir değiştirmem sebebleriyle blogu ve kitap okumaya ara vermiştim. Bundan sonra burada daha fazla vakit geçirmek niyetiyle yeni bitirdiğim Koku kitabını yorumlamak istiyorum.
Kitap 18.yy Fransasında geçmekte ve kitabın ana karakteri olan Jean-Baptiste Grenouille, küçüklüğünden beri etrafındakiler tarafından sürekli dışlanmış ve eşsiz koklama yeteneği ile kendisine ait bir dünya oluşturmuş biri.
Kokuları o kadar iyi tanıyor ki, istediği kokuları üretmekte sıkıntı çekmiyor. Bütün hayatını koku üzerine olduğu için de istediği kokuları elde etmek için cinayetten bile geri durmuyor.

Kitabın dili gayet akıcı, okurken sıkmıyor. Ayrıca kitabın bir de filmi mevcut ki ona da buradan ulaşabilirsiniz. Kitap o kadar parfüm ve kokudan bahsederken parfümü bulan İtalyan Mauritius Frangipani'yi de anmaması olmazdı ki bunu da es geçmemiş yazar.

İnsanın kokusu sayesinde kendisine olan davranışları değiştirebilmesi olayı gerçekten çok ilgi çekici. İstenildiğinde zararsız biri gibi algınalırken, gerektiğinde de kendine tapılası biri gibi olabilmek çok muhteşem birşey olsa gerek.

Sözün özü; benim gibi kitabı okumadan filmi seyredemeyen birisi iseniz kitaba bir an önce başlayın pişman olmayacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder