29 Kasım 2015 Pazar

[Okundu] Bülbülü Öldürmek - Harper Lee

İnternette ölmeden önce okumanız gereken bilmem kaç kitap, şunu yapmadan önce okumanız gereken bilmem kaç kitap listelerinde gördüğüm ve konusunu merak ettiğim Harper Lee'nin Bülbülü öldürmek adlı kitabını bitirmiş durumdayım. Kitap ana hatlarıyla avukat olan Atticus'un zenci birini mahkemede savunmasını ve olayın geçtiği tarihlerdeki ırkçılığı ele alır. Kitabı bitirdikten sonra kitapla aynı isme sahip filminin olduğunu ve Bülbülü Öldürmek'in devam kitabı olan Tespih Ağacının Gölgesinde (Go set a watchman) adlı kitabın olduğunu öğrendim. Filmi ve kitabı takibe aldım en kısa zamanda inceleyeceğim.

Kitaptan bir kaç alıntı;

Atticus başkalarıyla, sizin değil, onların ilgilendikleri konulardan konuşmanın nezaket kuralı olduğunu söylemişti.

Bir gün Atticus, bir tanığın yalan söyleyip söylemediğini anlamak için onu izlemekten çok, konuşmasını dinlemek gerekir, demişti. 

Atticus Finch kazanmayacak, kazanamaz, ama ülkemizin bu bölgelerinde böyle bir davada, bir jüriyi karara varması için bu kadar uzun zaman düşündürtecek tek kişi olduğunu düşündüm. Kendi kendime, işte bir adım atabildik dedim. Belki bir bebek adımıydı, ama yine de bir adımdı.